Informacije o objavi

Zamrznjena rama – Adhezivni kapsulitis

Zamrznjena rama ali adhezivni kapsulitis je stanje, ki nastane zaradi zategnjenosti in/ ali zadebelitve ramenske kapsule in ligamentov.

Natančen vzrok zakaj do tega pride ni znan, lahko se pa pojavi po udarcu, operaciji ali pa samo od sebe. Najpogosteje se pojavi nekje med 40 in 60 letom starosti in v 70% primerov se pojavi pri ženskah. Večkrat se zamrznjena rama pojavi tudi pri diabetikih in ljudmi, ki imajo probleme s ščitnico.Oseba težko dvigne roko navzgor, še posebaj težek je gib abdukcija (dlan obrnjena navzgor in roke držimo ob telesu. Nato roko, iztegnjeno v komolcu, dvignemo ob stranskem loku navzgor do vzročenja) ob hkratni zunanji rotaciji ramena. Pojavi se tudi nezmožnost seganja z roko za hrbet.

Zamrznjena rama poteka v 3 fazah:

Bolečina in zamrzovanje

Bolečina se pojavlja ponoči in se poveča z gibanjem. Omejena je tako aktivna, kot tudi pasivna gibljivost rame, brez znakov poškodbe rotatorne manšete. Kasneje v prvi fazi ostane kronična bolečina ne glede na aktivnost. Ta faza traje približno 6-9 mesecev.

Zategnjenost in zamrznjena rama

Obseg gibanja rame je močno omejen, bolečina v tej fazi pa se počasi zmanjšuje. Značilna je prisotnost adhezij (zlepljenost). Faza traje tudi do 1 leta.

“Odtajanje”

V zadnji fazi počasi prihaja do progresivnega izboljšanja obsega giba in aktivnosti. Zadnja faza lahko traje tudi do 3 let.

Kako prepoznamo, da gre za zamrznjeno ramo?

Pri zamrznjeni rami je zelo očitno zmanjšanje obsega giba oz. tudi bolečina v smeri zunanje rotacije rame. Dobro je narediti tudi rentgensko sliko, da lahko izključimo izpah rame, še posebaj v posteriorni smeri, saj je pri obeh stanjih omejena zunanja rotacija. Za prepoznavanje zamrznjene rame imamo pa tudi nekaj gibalnih testov:

  1. Pri tem testu preverimo aktivni in pasivni obseg giba (mobilnost). To preverimo v smeri antefleksije (dvig roke preko predročenja do vzročenja) in pa v smeri abdukcije (dvig roke preko odročenja do vzročenja. Test je pozitiven, če je v obeh smereh obseg giba omejen pasivno in aktivno.
  2. Test zunanje rotacije. Tukaj se posede osebo na stol in se terapevt postavi za njo. S telesom terapevt fiksira lopatico in nadlahtnico ob telo. Terapevt podloži komolec s svojo dlanjo ter pritisne celo nadlahtnico ob telo. Z drugo roko prime zapestje obravnavane osebe in jo zarotira v smeri zunanje rotacije. Test se izvede na obeh straneh zato, da se primerja razlika med zdravo in bolečo ramo. Test je pozitiven takrat, ko je na boleči rami zmanjšana zunanja rotacija za 50% ali več v primerjavi z zdravo.

zamrznjena rama

Kako se lotimo rehabilitacije zamrznjene rame pri nas v Rehab.si Rehabilitacijskem centru?

Zamrznjena rama v vsakem primeru traje kar nekaj časa (1-3 leta). Pomembno je tukaj poudariti, da je dobro začeti z rehabilitacijo čimprej, saj pravilna kombinacija fizioterapije ter individualne terapevtske vadbe lahko omili proces in lahko ga tudi za nekaj časa skrajša. Na začetku se skoncentriramo na pasivno mobilizacijo glenohumeralnega sklepa. Vključi se tudi vaje za popravljanje telesne drže, še posebaj za zmanjšanje prsne krivine hrbtenice in ramen pomaknjenih naprej. Vse to izvajamo v mejah, kot jih v danem trenutku dopušča rama.

V drugi fazi zamrznjene rame dodamo tudi PNF metode, kjer je glavni cilj povečanje gibljivosti v vseh gibih, ki jih izvaja rama. Pomembna je tudi gibljivost lopatice. V zadnji fazi, ko zamrznjena rama že malo “popušča” pa je čas, da dodamo vaje za moč, kjer jačamo strukture v ramenskem sklepu (mišice rotatorne manšete) in nihajne vaje (pendularne vaje).

Zamrznjena rama je velika omejitev za osebo, katero prizadane. Res je težka situacija, ko ne moreš ramena, ki si ga celotno življenje uporabljal, več normalno uporabljati. A vendar se celoten proces malo olajša ob pravilni oskrbi s fizioterapevtskega in kinezioterapevtskega vidika.

Upamo, da ti je članek všeč in da pomaga.

Naja Rebec, mag.kin., dipl.fiziot.

Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec