Informacije o objavi

Sindrom iliotibialnega trakta je zelo znana poškodba, še posebaj med tekači. Ta sindrom zajema kar do 12% vseh poškodb povezanih s tekom. Zelo verjetno je, če srečaš tekača (rekreativnega ali profesionalnega) in ga povprašaš ali se je že kdaj srečal z  ITBS poškodbo, da bo odgovor pritrdilen.

Iliotibialni trakt je gosto fascialno tkivo (mišična ovojnica), ki izhaja vse od vrha kolka in potuje po stranski strani noge vse dol, kjer se narašča na zunanji strani kolena. Zajema Mišico TFL (tensor fasciae latae), je pa povezan tudi z veliko ter srednjo zadnjično mišico ter sprednjo ter zadnjo stegenjsko mišico na lateralni (zunanji) strani.

Zdaj ko približno vemo kje poteka in na kaj se narašča, je najboljše, da se lotimo kar samega problema in kako do njega pride.

Pogosto prepričanje je bilo, da pride do poškodbe v primeru, da je IT trakt zelo napet oz “zategnjen”, ter ob nenehnem krčenju kolena do 30° (kot pri teku). Ob tem pride do drsanja spodnjega dela IT trakta naprej/ nazaj ob zunanji odrastek na kosti stegnjenice ob kolenu (lateralni kondil femura). Temu naj v zadnjih raziskavah ne bi bilo tako, saj je IT trakt z močnimi vlaknatimi nitkami, ki naj bi preprečevale premikanje tkiva skozi lateralni kondil. To kar se vidi, prej mišljeno kot premikanje fascialnega tkiva, naj bi bila le sprememba v napetosti v nitkah IT trakta med krčenju in iztezanju kolena.

Raziskovalci imajo tukaj deljena mnenja in še niso usklajeni, kaj točno povzroča omenjeni sindrom. Nekateri se strinjajo s teorijo opisano v zgornjem odstavku, spet drugi pravijo da do tega pride zaradi nemoči zunanjih mišic v kolku. Te mišice so eni glavnih akterjev pri ohranjaju stabilnosti kolka in omogočajo nogi da se giblje v stran. Gluteus medius je ena izmed takšnih mišic. Če je ta mišica po domače rečeno “švoh”, potem ravno tako, kot drugje na telesu, telo začne iskati kompenzacijo. Še posebaj pri izvajanju kompleksnejših vaj (počep, ipd.), ko je treba poskrbeti, da se kolena ne zrušijo navznoter (to skrbijo zunanji rotatorji kolka kot so npr. gluteus medius). In v tem primeru lahko najde kompenzacijo v mišici TFL, ki pa je povezana z gostim, vezivnim tkivom, ki mu pravimo IT trakt. Ker je to manjša mišica, ne more opravljati dela, ki bi ga v tem primeru morala, veliko pritiska pade na IT trakt, ter lahko pride do vnetja ob narastišču na zunanji strani kolena, kjer pride lahko tudi do bolečine.

Spet drugi navajajo, da lahko pride do bolečine ob padanju kolena navznoter, kjer sta prisotna notranja rotacija kolka ter kolena ob ponavljajočem se gibanju, ter to začne dražiti maščobno blazinico pod IT traktom.

Teorij je skratka veliko. Brez da dolgovezimo o možnostih vzroka, se gremo rajši osredotočiti na rešitev.

Torej najprej kako prepoznamo sindrom iliotibialnega trakta?

Večina ljudi s to težavo priča o bolečini na zunanji strani kolena. Na tem področju boli tudi na dotik. Problem se redkeje zna kazati tudi v bolečini na zunanji strani kolka.

Kako se v Rehab.si lotimo odpravljanja težav sindroma iliotibialnega trakta?

Najprej se je potrebno zavedati, da je vsak posameznik drugačen ter potrebuje svojo individualno obravnavo, ki je prilagojena samo njemu. Zato tukaj ne obstaja formula, ki vsakemu s tem problemom enako pomaga/ odgovarja.

Naša skupina fizioterapevtov in kinezioterapevtov bi najprej naredila nekaj testov, da se najde vzrok nastanka sindroma iliotibialnega trakta. Tako, da fokus ne bi bil samo na posledici (bolečini) ampak tudi na vzroku, ravno s tem namenom, da ko enkrat bolečina izgine, več ne pride nazaj.

Nato bi na podlagi gibalnih testov odredili vaje, skozi katere bi povrnili obseg giba sklepov, če bi bilo to potrebno, jačali slabše mišice, da ne prihaja do kompenzacij, ter s pomočjo manualnih tehnik in funkcionalnega treninga.

 

Naja Rebec, mag. kin., dipl.fiziot.

Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec