Fizioterapija na domu

fizioterapija na domu

Fizioterapija obsega več različnih terapij. V rehab.si vam nudimo naslednje terapije na domu:

 

Fizioterapija povrne gibanje in delovanje v primeru poškodb, kot so športne ali delovne poškodbe, pa tudi bolezni in invalidnosti. Zmanjšuje bolečino, pospešuje okrevanje in zmanjšuje dolgoročno škodo, ki lahko nastane v primeru poškodbe, tako da se kakovost vašega življenja močno izboljša. Fizioterapija lahko koristi ljudem vseh starosti.

Vendar se veliko ljudi ne zaveda, da je fizioterapija na domu možnost. Fizioterapija na domu ponuja zdravljenje v udobju vašega doma v nasprotju s tradicionalnimi ordinacijami ali bolnišnicami.

Kaj so nekatere prednosti fizioterapije na domu?

1. Napredek fizioterapije zaradi udobja doma

Prednosti izvajanje fizioterapije v udobju lastnega doma ni mogoče podcenjevati. V lastnem domu ste v znanem okolju, zato vam je najbolj udobno in sproščeno. Dodatno udobje, ki je možno pri fizioterapiji na domu, lahko izboljša zdravljenje, saj ste v veliko bolj sproščenem stanju. Dokazano je tudi, da odprava motenj vodi k bolj osredotočenemu zdravljenju. V nekaterih primerih lahko napredek zaradi tega poteka hitreje. Če to povežemo s strokovnim znanjem fizioterapevtov pri Rehab.si se lahko skupaj na domu res dobro lotimo problema oziroma težave, ki vas pesti.

2. Fizioterapija na domu nudi dodatno udobje

Zgoraj smo se dotaknili dodatnega udobja, vendar je to taka prednost fizioterapije na domu, da si zasluži svojo razpravo. Številni ljudje ne uživajo v kliničnih okoljih iz različnih razlogov in možnost zdravljenja na svojem domu jim veliko bolj ustreza. Stresni dejavniki potovanja, čakalne dobe in drugih podobnih okoliščin so v celoti odpravljeni, tako da se lahko osredotočite samo na terapijo.

3. Fizioterapija na domu je zelo personalizirana 

Fizioterapija je tudi izobraževanje in vam daje orodja za pomoč pri vašem okrevanju. Ko fizioterapevt obišče vaš dom, je veliko večja verjetnost, da bo dal dodatna priporočila in spremembe glede na vaš trenutni dom, s čimer vam bo omogočil dostop do še več priložnosti za spodbujanje okrevanja, kot bi jih sicer prejeli.

Pravzaprav so lahko v mnogih primerih vaje prilagojene za navigacijo po vašem domu, kar vam daje praktične spretnosti, ki jih morda potrebujete za varno življenje. Številni ljudje s težavami z mobilnostjo imajo lahko na primer težave pri premikanju po domu in fizioterapijo na domu je mogoče prilagoditi za izboljšanje teh posebnih nalog.

4. Fizioterapija na domu odpravlja ovire

Čeprav bi mnogim ljudem fizioterapija koristila, obstaja veliko različnih okoliščin, ki jim lahko preprečijo ustrezno zdravljenje ali zaradi katerih bi odložili zdravljenje, ker ne morejo priti na kliniko. Te težave so lahko vse od težav s prevozom do težav z mobilnostjo, ki so posledica poškodbe, invalidnosti ali bolezni. Storitve na domu pa ljudem omogočajo dostop do fizioterapije in koristi od nje, kljub oviram, ki lahko stojijo na poti do zdravljenja.

5. Fizioterapija na domu je varnejša za posameznike z visokim tveganjem

Obstaja veliko posameznikov, ki veljajo za bolnike z visokim tveganjem in bi se s fizioterapevtskimi storitvami v ordinaciji znašli v nevarnem okolju. Morda imajo bolezen ali invalidnost, ki ogroža njihovo mobilnost. Morda so povečano tveganje za okužbo na javnih mestih. Fizioterapija na domu pa tem posameznikom z visokim tveganjem omogoča, da imajo veliko koristi od fizioterapije v varnosti svojega doma.

6. Zelo priročno in prihranek časa

Storitve fizioterapije na domu so zelo priročne. Fizioterapija na domu je na voljo ob urah, ki so prilagodljivi glede na vaš urnik. Pravzaprav lahko v mnogih primerih fizioterapevti na domu ponudijo zdravljenje tudi na delovnem mestu ali na drugi lokaciji, ki vam ustreza.

Prav tako odpravlja vsa vaša potovanja, kar vam omogoča, da prihranite veliko časa med postopkom, pa tudi kakršno koli čakalno dobo, ki lahko nastane, ko ljudje zamujajo na svoje termine ali pa so odloženi zaradi nepredvidenih okoliščin. Mnoge stranke uživajo v enostavnosti, s katero se fizioterapevtski tretmaji na domu brezhibno vključijo v njihovo življenje.

7. Prihranki stroškov

Fizioterapija na domu se znebi dodatnih stroškov in prinaša dodatne prihranke zaradi pomanjkanja potovanja na lokacijo ordinacije. Ravno zaradi tega je bolj ekonomična v primerjavi s tradicionalnimi fizioterapevtskimi storitvami v ordinaciji. Tudi če čas potovanja ni posebej dolg, se stroški sčasoma povečajo.

Kot lahko vidite zgoraj, je veliko razlogov, zakaj je fizioterapija na domu zelo koristna. Od dodatnega udobja in udobja zdravljenja na vašem domu do zmožnosti odpravljanja ovir, ki so prisotne v tradicionalnih fizioterapevtskih okoljih, obstaja veliko razlogov, zakaj je fizioterapija na domu lahko primerna za vas.

Fizioterapija na domu je oblika zdravljenja, ki pacientom omogoča, da se zdravijo v lastnem domu pod vodstvom našega fizioterapevta. Poudarek je na lajšanju bolečin, okrevanju po poškodbah in izboljšanju gibljivosti. fiz

Kinezioterapija

Terapevtska vadba zajema širok spekter, kjer skupaj s kinezioterapevtom skozi različne principe, metode in vadbene prijeme spravimo telo nazaj do zdravega gibanja po poškodbi, operaciji, kronični bolečini ali določeni gibalni omejitvi.

Pri nas vedno poskrbimo, da je takšna vadba prilagojena glede na specifične težave, ki jih posameznik potrebuje. Proces se začne tako, da najprej analiziramo kvaliteto gibanja in skušamo določiti, kaj je bil prvotni vzrok težav (zakaj je do tega prišlo), ali pa kakšne posledice je določeno stanje pustilo na našem telesu. Ko dobimo celotno sliko, se lotimo temu primerne vadbe.

Med terapevtske treninge štejemo tudi preventivo pred poškodbami. Tudi tukaj naredimo analizo kvalitete gibanja telesa, ter določimo kje prihaja do morebitnih asimetrij in napak v gibanju, ki bi v prihodnosti lahko s seboj prinesle poškodbe oz. bolečine. Največkrat so to problemi s telesno držo, kot posledica dolgotrajnih vztrajanj v določenih položajih (npr. sedenje) ali pa dolgotrajnega ponavljanja enih in istih gibov. Pomembno je za naše telo skrbeti še preden se težave pojavijo in ravno s tovrstnim treningom zmanjšamo rizik za pojav problemov.

Osebno trenerstvo Dino Šunjerga in Naja Rebec kineziologija in terapija
Elektroterapija

Elektroterapija

Električna stimulacija ostaja ključno orodje pri zdravljenju številnih akutnih in kroničnih bolečinskih stanj. Z elektrostimulacijo (ES) pripomoremo k boljši vzdržljivosti in koordinaciji, poleg tega pa omogočimo krepitev mišic brez direktne obremenitve gibal.

Pogosto jo uporabljamo po poškodbah in pri revmatskih obolenjih, da preprečimo atrofijo mišic.

Protibolečinska stimulacija (TENS) je namenjena zmanjševanju bolečine, kjer preko električnega toka prekinemo prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in/ali stimuliramo izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

Kinezio taping

Poznamo več načinov aplikacije kinezio trakov, ki se razlikujejo v samih učinkih. Nekatere tehnike kineziotapinga imajo strukturni terapevtski učinek, ki ščitijo sklepe in mišice pred potencialno špodljivimi obsegi giba, pomagajo pri boljši telesni drži in preprečujejo raztegovanje poškodovanih mišic. Tehnike, ki imajo nevrosenzorni terapevtski učinek, pripomorejo k maksimalno zmanjševanje bolečine in izboljšanje mišične aktivnosti. Poleg
tega pa spet z drugimi tehnikami pripomoremo k mikrocirkulatornem terapevtskem učinku, ki so namenjene zmanjševanju oteklin, edemov in hematomov.

UČINKI elastičnih lepljivih trakov so:
– Pospešeno celjenje,
– Izboljšanje obsega giba,
– Facilitacija mišic,
– Proprioceptivna facilitacija,
– Zmanjšanje bolečine,
– Uravnavanje mišičnega tonusa,

Kinezio taping
Masaža hrbta

Terapevtska masaža

Terapevtska masaža je namenjena odpravljanju oz. lajšanju akutnih in kroničnih bolečin (te so lahko posledica mišičnih napetosti, preobremenitev, dolgotrajnega sedenja, slabe drže, poškodb ali degenerativnih stanj) in povrnitev funkcije obravnavanemu delu telesa. Uporablja se tudi za odpravljanje nekaterih vrst glavobolov, ki so posledica napetosti mišic vratu.

Od klasične masaže se razlikuje po tem, da je terapevtska masaža bolj ciljno usmerjena v obravnavo tkiv, ki so razlog za nastanek bolečin. Običajno je od klasične masaže tudi nekoliko “močnejša”.

Magnetna terapija

Magnetna terapija s pomočjo magnetnih polj ugodno vpliva na posameznike tako z akutnimi
kot tudi kroničnimi težavami. Z impulznim magnetnim poljem dosežemo celice v našem
telesu in spremenimo prepustnost membrane, zmanjšujemo prenos bolečine, pospešimo
celjenje tako zlomov kot tudi ran ter zmanjšamo kronične in akutne vnetne procese v telesu.
Samo v nekaj minutah razširi krvne žile na prizadetem področju in iboljša krvni pretok, poleg
tega pa tudi lajša stres v mišično-skeletnem sistemu.

UČINKI magnetne terapije:
– Izboljšanje prekrvavitve,
– Izboljša se regenerativna sposobnost tkiva,
– Pospeši se celjenje prelomov kosti in poškodbe mehkih tkiv,
– Zmanjšuje se vnetni proces,
– Pod vplivom magnetnega polja se kolagena vlakna uredijo in postanejo čvrstejša,
– Izboljšanje iskoriščanje kisika iz rdečih krvnih celic,
– Direkten vpliv na hrustančne celice (zdravljenje artroz, revmatska obolenja),
– Neposredno stimulativno delovanje na živčne celice

Magnetna terapija
Terapija z ultrazvokom

Ultrazvočna terapija

Terapevtski ultrazvok oddaja mehansko energijo, ki jo predstavljajo visoko frekvenčne vibracije. Te vibracije se prenesejo v tkivo in se preoblikujejo v toplotno energijo. Gre za zdravljenje z energijo zvočnega valovanja, s čimer se pospeši metabolizem in proces celjenja.

Poznamo klasično terapevtsko frekvenco 1MHz, ki se jo uporablja za zdravljenje globjih plasti tkiva, medtem ko se frekvenzo 3MHz uporablja predvsem pri zdravljenju povrhnjih slojev tkiva.

Uporabljamo lahko dve obliki ultrazvoka:
Kontinuirana oblika ultrazvoka ima toplotni učinek, pri čemer pride do lokalnega zvišanja temperature. Posledično se aktivirajo encimski sistemi v celicah, pospeši pa se tudi celični metabolizem.

V kolikor se želimo izogniti termičnim učinkom na primer v akutni fazi, uporabljamo intervalno obliko. Intervalna oblika ima mehanične učinke, ki so posledica pulzirajočih sprememb tlakov, imenovanih tudi mikromasaža. Intervalna oblika deluje stimulativno na celice, pospešuje oksidacijske ter redukcijske procese v celicah ter vpliva na hitrejšo delitev celic.

Pred izvajanjem terapije vedno uporabimo kontakni gel, ki ga damo neposredno na tkivo. Nato s primerno velikostjo ultrazvočne sonde enakomerno krožimo po prizadetem tkivu.

INDIKACIJE:

-Poškodbe mehkih tkiv,
-Kalcinacije,
-Kirurške rane,
-Periatritis humuroskapularis, epiziotomije,
-Artroza,
-Akutni artritis, kronična revmatska obolenja, revmatoidni vozlički,
-Kapsulitis,
-Tendinitis,
-Bursitis,
-Osteoartritis,
-Herpes zoster,
-Fantomska bolečina,
-Lumbalgija,
-motnje cirkulacije,
-…

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec