Informacije o objavi


Plantarni Fasciitis – vzroki in zdravljenje

Plantarni fasciitis je ena izmed zelo pogostih vrst poškodb stopala. Nekje 5-10% vse populacije vsaj enkrat v življenju doživi vnetje stopalnega loka. Plantarna fascija je debela vezivna plast, ki poteka od pete proti prstom. Njena naloga je predvsem stabilizacija stopala, oblikovanje stopalnega loka in pa amortizacija sil, ki jih prinaša gibanje telesa. V primarnem pomenu naj bi šlo za vnetje plantarne fascije ampak zadnje histološke raziskave vse bolj dokazujejo, da gre bolj za degenerativni proces kot pa vnetni. Iz tega razloga bi bilo ime ‘’flantarna fascioza’’ bolj primerna kot pa ‘’plantarni fasciitis’’. Kombinacija velikega mehanskega stresa in ponavljajočih se mikrotravm, so najpogostejša vzroka patologije. 

Kaj je lahko vzrok da pride do plantarnega fasciitisa?

Nevarnosti za pojav plantarnega fasciitisa so lahko omejena dorzalna fleksija stopala, prekomerna inverzija/everzija stopala, dolgotrajno sedenje, povečana telesna teža in pa neprimerna obutev, na kar ljudje največkrat pozabijo. Med športniki je plantarni fasciitis najpogostejši med plesalci in tekači. 

Kakšni so simptomi ?

Pacienti običajno navajajo, da se največja bolečina pojavlja zjutraj in po dolgotrajnem sedenju/mirovanju, z olajšanjem ob začetku gibanja. Bolečino opisujejo predvsem kot topo ali ostro, ki ne seva. Pri pregledu običajno opazimo bolečino ob dorzalni fleksiji stopala, zaradi napenjanja ahilove tetive in pa ob palpaciji plantarnega dela petnice (predvsem medialnega). 

Pacienti navajajo bolečino na predelu petnice, lahko pa jo občutijo tudi na sredini stopalnega loka in pa na območju baz prstov, vendar redkeje. 

Če opazimo, da se plantarni fasciitis pojavi hkrati na obeh nogah (kar ni običajno), je pametno pri pacientu preveriti možne bolezni in zdravila, ki bi lahko povečale možnost vnetij vezivnotkivnih struktur. 

Kako zdravimo plantarni fasciitis?

Večina pacientov občuti izboljšanje do nekje 12 mesecev. Poznamo veliko učinkovitih metod zdravljenja, ki prinašajo zelo dobre rezultate. Pomembna je konsistentnost in potrpežljivost. 

Vsak posameznik se lahko drugače odziva na zdravljenje, zato je pomembno, da vsak najde metode, ki ustrezajo njemu.

  • Počitek– s tem ne mislimo, da dejansko ležimo in nič ne delamo, ampak to, da se izogibamo položajem in gibanju, ki nam sprožijo bolečino. Na primer: izogibamo se teku in poskokom.
  • Prilagajanje obutve, ortopedski vložki in vložki za peto – pomagajo nam pri stabilizaciji stopala in lajšanju bolečin pri stoji in hoji. 
  • Hlajenje – stopalo položimo na zmrznjeno vodo v plastenki in jo valjamo naprej in nazaj. To na dolgi rok pozdravi, vendar pomaga pri lajšanju bolečin.
  • Raztezanje – vaja ‘’potisk na steno’’,  kjer s peto na tleh in s stopalom na steni potisnemo stopalo proti tlom in raztegnemo plantarno fascijo. Vajo izvajamo 2 minuti po 10 sekundnih intervalih. Vse skupaj ponovimo 2-3x
  • Krepitev – vaja ‘’pobiranje brisače’’, kjer s prsti na prizadetem stopalu dvignemo suho papirnato brisačo, jo spustimo in to ponavljamo 2-3 minute enkrat na dan. Vaja ‘’plantarna fleksija z elastiko’’ za krepitev mečnih mišic. 10-15 ponovitev, 3 serije, ponovimo 1x na dan. 
  • Terapija z udarnimi valovi – Terapija z udarnimi valovi izkorišča kinetično energijo iztisnjenega zraka, ki se kot zračni val prenese na prizadeto tkivo. Večkrat se je izkazala kot učinkovita metoda za zdravljenje plantarnega fasciitisa.
  • Ultrazvočna terapija – Je neinvazivna metoda, pri kateri pacient ne občuti bolečine in neugodja. Tudi ta metoda, se je izkazala za učinkovito.
  • Nesteroidna antirevmatska zdravila
  • Injekcije – Kortikosteroidi se običajno uporabljajo za zmanjšanje bolečine in vnetja. Čeprav je plantarni fasciitis degenerativni in ne vnetni proces, obstajajo dokazi o kratkotrajnem terapevtskem učinku kortikosteroidov
  • Operacija

Plantarna fascija je v svojem izvoru izpostavljena kroničnemu ponavljajočemu se stresu in plantarni fasciitis je eden najpogostejših vzrokov, zakaj imajo ljudje bolečine v peti. Ob pravilnem zdravljenju ga lahko odpravimo konzervativno, brez operativnih posegov. Priporočamo vam, da v primeru plantarnega fasciitisa obiščete strokovnjaka (fizioterapevta ali kineziologa), ki vas bo lahko vodil skozi pravilno in hitrejšo rehabilitacijo.

 

Naja Rebec mag. kin., dipl. fiziot.

Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec