Ultrazvočna terapija

Terapija z ultrazvokom

Terapevtski ultrazvok oddaja mehansko energijo, ki jo predstavljajo visoko frekvenčne vibracije. Te vibracije se prenesejo v tkivo in se preoblikujejo v toplotno energijo. Gre za zdravljenje z energijo zvočnega valovanja, s čimer se pospeši metabolizem in proces celjenja.

Poznamo klasično terapevtsko frekvenco 1MHz, ki se jo uporablja za zdravljenje globjih plasti tkiva, medtem ko se frekvenzo 3MHz uporablja predvsem pri zdravljenju povrhnjih slojev tkiva.

Uporabljamo lahko dve obliki ultrazvoka:
Kontinuirana oblika ultrazvoka ima toplotni učinek, pri čemer pride do lokalnega zvišanja temperature. Posledično se aktivirajo encimski sistemi v celicah, pospeši pa se tudi celični metabolizem.

V kolikor se želimo izogniti termičnim učinkom na primer v akutni fazi, uporabljamo intervalno obliko. Intervalna oblika ima mehanične učinke, ki so posledica pulzirajočih sprememb tlakov, imenovanih tudi mikromasaža. Intervalna oblika deluje stimulativno na celice, pospešuje oksidacijske ter redukcijske procese v celicah ter vpliva na hitrejšo delitev celic.

Pred izvajanjem terapije vedno uporabimo kontakni gel, ki ga damo neposredno na tkivo. Nato s primerno velikostjo ultrazvočne sonde enakomerno krožimo po prizadetem tkivu.

INDIKACIJE:

-Poškodbe mehkih tkiv,
-Kalcinacije,
-Kirurške rane,
-Periatritis humuroskapularis, epiziotomije,
-Artroza,
-Akutni artritis, kronična revmatska obolenja, revmatoidni vozlički,
-Kapsulitis,
-Tendinitis,
-Bursitis,
-Osteoartritis,
-Herpes zoster,
-Fantomska bolečina,
-Lumbalgija,
-motnje cirkulacije

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec