Informacije o objavi
Danes živimo v času, ko je aktivnost postala nekaj kar moramo planirati. Imamo televizije, računalnike, telefone, dostavo na dom, drive in-e, spletne trgovine in še več. Ljudje smo mentalno nastavljeni tako, da bomo vedno iskali bližnjice in vedno iskali načine kako narediti čimveč s čim manj truda. To je bilo vse super, dokler nismo prišli do skrajnosti, kjer se to odraža na našem zdravju. Ljudje bi morali biti aktivni vsak dan z višjo intenzivnostjo vsaj 30 do 60 minut in seveda prehoditi več kot 10.000 korakov. V Sloveniji in po svetu nasploh je bilo narejenih že ogromno raziskav, kjer je manj kot 20% prebivalstva dosegalo te standarde.

Vedno več in več je delovnih mest, ki od nas zahtevajo 8 urno sedenje za računalnikom. Nato pridemo domov utrujeni, pripravimo večerjo in si še malo oddahnemo na kavču pred televizijo. Dan za dnem, mesec za mesecom, leto za letom in že lahko vidimo vidne spremembe na naši drži. Da ne govorim o bolečinah, ki se najverjetneje prikradejo že prej. 

Kako izgleda slaba drža? 

Poznamo več tipov slabe drže:

 1. Vrat pomaknjen naprej,
 2. Kifozna drža,
 3. Prevelika ledvena krivina/lordoza,
 4. Premajhna ledvena krivina/lordoza – vzravnana hrbtenica,
 5. Skoliozna drža itd.

Večino vairant nepravilne drže lahko preprečimo in tudi popravimo. Ni pa vedno slaba drža rezultat sedenja in nezadostnega gibanja. Na primer pri posameznikih z akilozirajočim spondilitisom je lahko kifotična drža rezultat aktivne bolezni, ki sčasoma pripelje do nepopravljivih degenerativnih sprememb. Tudi na skolioze, ki v večini primerov nastanejo že v mladosti oziroma v otroštvu težko vplivamo in preprečimo. Lahko pa se jih seveda odpravi ali omili na različne načine (fizioterapija, operacija, stezniki,…).,

Kaj pa pravilna drža? Kako jo ocenimo ?

Pravilna telesna drža
 1. Slikaj se bočno, kot je prikazano levo na sliki. Pazi, da se postaviš v svoj sproščen položaj in NE v položaj, za katerega meniš da je pravilen.
 2. Nariši težiščnico, ki gre od sredine ušesa navzdol.
 3. Oceni ali težiščnica poteka pravilno:
 • Sredina ušesa
 • Sredina ramenskega sklepa
 • Čez kolčni sklep
 • Čez kolenski sklep
 • Rahlo pred zunanjim gležnjem
Naredi ta preizkus in tako boš izvedel/a ali je tvoja telesna drža optimalna ali ne. Če ni, HITRO ukrepaj, dokler ne pride do večjih težav. Sedenje je glavni krivec degenerativnih sprememb v telesni drži. Poudarjanje aktivnih odmorov in gibanja ni brez pomena. Ne samo, da so med sedenjem mišice in sklepi v celo neugodnem položaju, tudi delovanje limfnega sistema ni optimalno. Zakaj? Ker limfni sistem nima črpalke tako kot krvnožilni sistem, zato limfa potuje med telesnim gibanjem. Dovolj je že hoja! Imam nalogo zate:
 1. Med sedenjem si vzami vsako uro 5 minut odmora, se sprehodi in naredi nekaj vaj, da zbudiš telo in ga spraviš iz neugodnega položaja.
 2. Poskrbi, da narediš vsaj 7.000 korakov vsak dan.
 3. 2x na teden si vzami 30-60 minut časa, za telesno aktivnost, ki vključuje vaje za moč.
 4. 2x na teden si vzami čas za vsaj 30 minut srednje do nizko intenzivne aerobne vadbe (kardio).
Ne potrebuješ veliko, da ti bo telo hvaležno!
Naja Rebec, dipl. kineziologinja
Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec