Bolečine v hrbtu

Hrbtenica je skupaj s hrbtenjačo najpomembnejši in najbolj zapleten del človeškega telesa. Omogoča nam pokončno držo telesa, daje oporo, omogoča gibanje, skrbi za prenašanje informacij iz telesa v možgane in obratno.

Bolečine v hrbtu se lahko pojavijo zaradi številnih različnih vzrokov, ki jih lahko razdelimo na nespecifične in specifične bolečine.

Nespecifične bolečine v hrbtu

Nespecifične bolečine v hrbtu so tiste, ki ne izhajajo iz jasno določenih medicinskih stanj in so najpogostejši tip bolečin v hrbtu. Takšne bolečine običajno izvirajo iz mišične napetosti, slabe drže ali neustreznega načina življenja, kot je dolgotrajno sedenje ali nepravilno dvigovanje težkih bremen. Čeprav točen vzrok pogosto ni jasen, so te bolečine praviloma manj resne narave in se lahko izboljšajo z ustrezno fizioterapijo, redno vadbo in izboljšanjem ergonomije delovnega prostora.

Specifične bolečine v hrbtu

Specifične bolečine v hrbtu so povezane z določenimi bolezenskimi stanji ali anatomskimi spremembami v hrbtenici:

 • Hernija diska

  Hernija se pojavi, ko jedro medvretenčnega diska iztisne skozi razpoko v zunanjem obroču, kar lahko pritiska na bližnje živce. To povzroča bolečine, otrplost ali šibkost v prizadetih delih telesa.

 • Spondiloza

  Spondiloza je splošni izraz za degenerativne spremembe na hrbtenici, ki lahko vključujejo zožitev spinalnega kanala (spinalna stenoza) in obrabo medvretenčnih ploščic. To stanje je pogosto povezano s starostjo in lahko vodi do bolečin in omejene gibljivosti.

 • Osteoporoza

  Osteoporoza oslabi kosti, kar poveča tveganje za zlome, vključno z zlomi vretenc. Ti zlomi lahko povzročijo akutne bolečine in trajno spremembo drže.

 • Bolečina v križu

  Bolečina v križu je pogosto posledica preobremenitve ali poškodb spodnjega dela hrbta, ki vključujejo mišice, ligamente in sklepe. Pogosto je povezana z dolgotrajnim sedenjem, nepravilnim dvigovanjem ali poškodbami pri športnih aktivnostih.

 • Išias

  Išias opisuje bolečino, ki seva iz križa navzdol po nogi, kar je običajno posledica stiskanja ishiadičnega živca. Simptomi išiasa vključujejo bolečino, otrplost in šibkost v nogi ali stopalu.

Razumevanje vzrokov za bolečine v hrbtu je ključnega pomena za izbiro pravega načina zdravljenja in preprečevanja nadaljnjega poslabšanja stanja. Naša skupina fizioterapevtov in kinezioterapevtov se bo vašim težavam posvetila individualno, kar pomeni, da bo na podlagi vzroka bolečin in diagnoze pripravila individualiziran načrt, ki vas bo usmeril na pravo pot do rehabilitacije. Ponujamo celostni pristop k diagnostiki in zdravljenju, ki je prilagojen posameznikovim potrebam, s ciljem izboljšanja vašega zdravja in kakovosti življenja.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec