Informacije o objavi
Ahilova tetiva je zaključni del mišic gastrocnemius in soleus, ko se le ti pripenjata na posteriorno (zadnjo stran) petnice.

ZAKAJ PRIDE DO AHILOVE TENDINOPATIJE?

 

Za ahilovo tendinopatijo je značilna bolečina, zmanjšana zmogljivost in otekanje na področju tetive

 

Preobremenitev tetive z gibanjem, kot je na primer tek, so pogosto lahko vzrok za poškodbe tkiva in posledično vnetje. Ni pa samo vrsta telesne aktivnosti lahko krivec za pojav te diagnoze. Ahilova tendinopatija se lahko pojavi tudi zaradi nezadostne regeneracije med treningi, menjave obutve, šibkih mišic goleni in stabilizatorjev gležnja, pretirane pronacije ali supinacije stopala itd… 

Tveganje za razvoj Ahilove tetive je večfaktorsko, z intrinzičnimi ali zunanjimi dejavniki tveganja, ki se nanašajo na povzročanje zmanjšane tolerance tetive na obremenitev ali vzorcev gibanja, ki preobremenijo tetivo. Zmanjšana moč mišic plantarne fleksije, pomanjkanje živčno-mišičnega nadzora kolka, nenormalna dorzalna fleksija v gležju in obseg gibanja v subtalarnem sklepu, povečana pronacija stopala in povečana telesna teža so intrinzični dejavniki tveganja, ki jih je mogoče obravnavati med zdravljenjem. Sistemska bolezen, genetske različice in družinska anamneza tendinopatije so bili prav tako opredeljeni kot intrinzični dejavniki tveganja.

Ahilova tetiva

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Ljudje z ahilovo tendinopatijo pogosto opisujejo postopen pojav simptomov, ki vključujejo okorelost zjutraj ali po dolgotrajnem sedenju, bolečino pri palpaciji, bolečino pri aktivnosti (tek ali skakanje) in pomanjkanje moči ali zmogljivosti. Bolečina, povezana z aktivnostjo, se lahko razlikuje glede na resnost. Zgodnji simptom je bolečina na začetku aktivnosti, ki kmalu izzveni v enem samem treningu. Ponavadi se začne 2-6 cm nad narastiščem, kar vidimo kot oteklino.

KAKO ZDRAVIMO AHILOVO TENDINOPATIJO?

Pri pacientu z ahilovo tendinopatijo smo dobili najboljše rezultate s prečno frikcijsko masažo in terapijo z globinskimi udarnimi valovi. Kot učinkovite terapije za zdravljenje, pa so se izkazala tudi tecar in laserska terapija. 

Seveda pa brez ustreznih vaj, ki jih mora oseba redno izvajati, rezultati niso tako hitri in učinkoviti. Ekscentrične vaje, kot je vaja ‘’spuščanje stopala iz roba stopnice’’, prinašajo najboljše rezultate. Tako se natezna trdnost tetive najbolj poveča.

Vajo lahko pričnemo iz položaja na prstih ali iz nevtralnega (vodoravnega) položaja. Pri tej vaji počasi in kontrolirano spuščamo peto navzdol. Za vrnitev v začetni položaj pa si pomagamo z zdravo nogo. Pri progresiji vaje lahko dodajamo bremena – npr. držimo v rokah Kettlebell. Za regresijo vaje si lahko pomagamo z zdravo nogo tudi v aktivnem delu vaje, pri spuščanju pet navdol. Naredimo 10-15 ponovitev, 3-5 serij vsak dan. 

Ob zdravljenju se posvetimo tudi sami gibljivosti in položaju gležnja in stopala, ki ob odstopanju od optimalnega dvigujejo nevarnost za ponavljanje diagnoze v prihodnosti.

 

Dan danes je moda zelo pomembna v našem življenju, kar se pozna tudi na samem oblikovanju obutev. Večina znanih oblikovalcev športnih in ne športnih čevljev, se ne osredotoča na obliko čevlja, ki bo za stopalo optimalna in ‘zdrava’, ampak se osredotoča na modne oblike, ki se najboljše prodajajo. Neprimerna obutev pospešuje nastanek ahilove tendinopatije, ploskega stopala, povečane inverzije/everzije stopala, hallux valgus ipd.


 

 

Naja Rebec, dipl. kineziologinja

Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec