Informacije o objavi
Največkrat, ko govorimo o močnem trupu, si ljudje predstavljajo izklesane trebušne mišice. V resnici pa takrat govorimo o močnem jedru, ki je veliko več, kot le izrazite trebušne mišice.

Največkrat, ko govorimo o močnem trupu, si ljudje predstavljajo izklesane trebušne mišice. V resnici pa takrat govorimo o močnem jedru, ki je veliko več, kot le izrazite trebušne mišice.

Ko je pred nekaj leti postalo jasno, da moramo pri treningu moči posvečati pozornost tudi mišicam jedra, je postala popularna vaja, ki jo vsi poznamo pod imenom »plank«.

Vaja je ena od primernih za krepitev moči jedra, ni pa dovolj.

K jedru namreč prištevamo celotno globoko plast mišic, ki potekajo ob hrbtenici. Če jih poimenujemo so to prečna trebušna mišica, multifidne mišice, stranske trebušne mišice, vzravnalka hrbtenice, diafragma in mišice medeničnega dna.

 

Čeprav se tega ne zavedamo, nam močno jedro lahko močno olajša vsakodnevne aktivnosti, saj za večino gibov uporabljamo tudi te mišice.

Vsakič ko pobiramo ključe iz tal, podajamo žogo, dvignemo otroka ali pomivamo tla, izrabljamo moč mišic jedra.

Poleg pomoči pri vsakodnevnih aktivnostih pa ima močno jedro še mnogo drugih prednosti:

  • Stabilizacija ledvene hrbtenice (križa). Če poskrbimo za ustrezno moč mišic, ki sestavljajo jedro, tako poskrbimo tudi za dobro oporo našemu križu. Na ta način postanemo manj dovzetni za bolečine in poškodbe križa.
  • Učinkovitejše gibanje. Dobra moč jedra in trebušnih mišic povečuje tudi moč drugih mišic v telesu. Še posebej pri gibanju, kot je na primer tek, kjer je v gibanje vključeno celo telo, omogoča močno jedro dobro povezavo in prenos sile med mišicami zgornjega in spodnjega dela telesa.
  • Izboljšana gibljivost. S tem, ko poskrbimo za stabilizacijo križa z mišicami jedra, se lahko sprostijo drugi ligamenti in mišice, ki so prej prevzemali to vlogo. S tem, ko se sprostijo, pa se veliko lažje raztegnejo.
  • Boljša drža. Močne mišice lahko nudijo dobro oporo hrbtenici in jo tako držijo v optimalnem položaju. Tako lahko zmanjšamo sile na vretenca in možnost za poškodbe, ki so posledica obrab. Hkrati odpravimo zategnjenost mišic, katerih primarna naloga ni vzdrževanje dobre drže in to nalogo prevzamejo ob slabi moči mišic jedra.
  • Izboljšanje ravnotežja in koordinacije. Hkrati ko izboljšujemo naše jedro, izboljšujemo tudi naše ravnotežje in koordinacijo. Trening mišic jedra namreč stimulira male možgane, ki vplivajo na koordinacijo, ravnotežje in prostorsko zaznavanje. Povezavo med ravnotežjem in malimi možgani lahko opazimo že pri testu, ko moramo stati na eni nogi ali hoditi po črti, ko smo pod vplivom alkohola. Alkohol vpliva na male možgane, ti pa na ravnotežje. Trening mišic jedra tako ne predstavlja treninga le vašim mišicam, pač pa tudi vašim možganom.

Vaje kot so »plank« mogoče niso najbolj všečne in prijetne, so pa nujno potrebne. Jih boste pa mogoče sedaj, ko poznate vse njihove koristi, lažje in bolj z veseljem izvajali.

Avtor
Najnovejši članki
Novice
Prijavite se na naše novice.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec