Vakumska terapija

Vakumska terapija, cupping

Vakuumska terapija, tudi znana kot cupping, je oblika fizioterapije, ki se uporablja za zdravljenje različnih bolezni. Temelji na uporabi vakuumskih kozarcev, ki se pritrdijo na kožo in ustvarjajo vakuum, ki povzroča krvni obtok in sprostitev mišic. Ta terapija se uporablja za pomoč pri lajšanju bolečin v hrbtu, mišičnih krčev, mišične napetosti in drugih okvar, stanj mišično-skeletnega sistema. Vakuumska terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih bolezni, kot so akne in celulit.

Vakuumska terapija se lahko uporablja na različne načine. Ena od najpogostejših metod je uporaba vakuumskih kozarcev, ki se pritrdijo na kožo z uporabo vakuuma. Kozarci se lahko premikajo po koži, kar povzroča masažo in spodbuja krvni obtok. Druga metoda vključuje uporabo vakuumskih masažnih glav, ki se uporabljajo za masažo določenih področij telesa.

Vakuumska terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje bolečin v hrbtu. Kozarci se postavijo na boleče področje, kar povzroča sprostitev mišic in zmanjšanje bolečine. Ta terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje mišičnih krčev in mišičnega napetosti.

Vakuumska terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih bolezni, kot so akne in celulit. Kozarci se postavijo na prizadeta področja, kar povzroča izboljšanje krvnega obtoka in izločanje toksinov iz telesa.

Čeprav vakuumska terapija ni invazivna in običajno ne povzroča neželenih učinkov, se lahko pojavijo nekateri neželeni učinki, kot so rdečina in oteklina na mestu aplikacije.

Pred začetkom terapije se bo fizioterapevt posvetoval z vami o vaših zdravstvenih težavah in ciljih terapije.

Trajanje ene ure vakuumske terapije je običajno od 30 do 60 minut. Začne se z oceno vašega zdravstvenega stanja in namestitvijo vakuumskih kozarcev na določena področja vašega telesa. Kozarci se pritrdijo na kožo z uporabo vakuuma, ki ga ustvarjajo s pomočjo ročnega pumpanja. Kozarci se lahko premikajo po koži, kar povzroča masažo in spodbuja krvni obtok.

Med sejo lahko občutite nekaj pritiska ali pekoč občutek, vendar to običajno ni boleče. Ko se terapija konča, se kozarci odstranijo in se lahko pojavi rdečina na mestu aplikacije.

Po končani seji se lahko pojavi nekaj olajšanja bolečine in sprostitve mišic. Za doseganje optimalnih rezultatov je potrebno več sej in se bo zdravstveni delavec dogovoril z vami o poteku terapije.

Oseba se lahko odloči za vakuumsko terapijo, če trpi za bolečinami v hrbtu, mišičnimi krči, mišično napetostjo in drugimi boleznimi mišično-skeletnega sistema. Vakuumska terapija lahko pomaga zmanjšati bolečino in izboljša gibljivost. Oseba, ki trpi zaradi bolečine v hrbtu, lahko vidijo izboljšanje v kvaliteti življenja po terapiji.

Vakuumska terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih bolezni, kot so akne in celulit. Oseba, ki trpi zaradi kožnih težav, ki jih ne more ozdraviti z drugimi metodami, se lahko odloči za vakuumsko terapijo. To lahko pomaga izboljšati stanje kože, s čimer se zmanjša vidnost brazgotin in izboljša ton kože. Vakuumska terapija lahko pomaga pri splošnem boljšem počutju tudi na še nekaj drugih načinov: Izboljšuje krvni obtok: Vakuumska terapija povzroča masažo kože in spodbuja krvni obtok. To lahko pomaga zmanjšati vnetja in izboljšati stanje kože.

Sprosti mišice: Vakuumska terapija lahko pomaga sprostiti mišice in zmanjšati mišično napetost. To lahko pomaga izboljšati gibljivost in zmanjšati bolečine.

Sprosti duševno napetost: Vakuumska terapija lahko pomaga sprostiti duševno napetost, ki lahko vpliva na splošno počutje. To lahko pomaga izboljšati duševno zdravje in kvaliteto življenja.

Revmatične bolezni: Vakuumska terapija se lahko uporablja za zmanjšanje bolečine in vnetja pri revmatičnih boleznih, kot so artritis in fibromialgija.

Zdravljenje poškodb: Vakuumska terapija se lahko uporablja za zdravljenje poškodb, kot so zvin, distorzije, modrice in poškodbe mišic.

Preprečevanje kroničnih bolezni: Vakuumska terapija lahko pomaga preprečevati kronične bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, diabetes in bolezni dihal.

Sportne poškodbe: Vakuumska terapija se lahko uporablja za zdravljenje poškodb, ki jih povzročajo športne aktivnosti, kot so poškodbe mišic, sklepov in vezi.

Depresija in stres: Vakuumska terapija lahko pomaga zmanjšati simptome depresije in stresa, ki lahko vplivajo na splošno počutje.

Povečanje učinkovitosti drugih terapij: Vakuumska terapija se lahko uporablja kot dopolnilo k drugim terapijam, kot so masaža, fizioterapija, akupunktura, za povečanje njihove učinkovitosti.

Prenatalna terapija: Vakuumska terapija se lahko uporablja tudi za zdravljenje bolečin v hrbtu in mišičnih napetosti, ki se pojavljajo med nosečnostjo.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec