Terapevtska masaža

Masaža hrbta

Terapevtska masaža je vrsta masaže, ki se uporablja za zdravljenje določenih telesnih ali duševnih zdravstvenih stanj. Običajno jo izvaja usposobljen masažni terapevt, ki uporablja različne tehnike za manipulacijo mehkih tkiv telesa, vključno z mišicami, kitami, vezmi in vezivnim tkivom.

Vsaka vrsta masaže ima svoj edinstven nabor tehnik in prednosti, masažni terapevt pa bo pogosto uporabil kombinacijo različnih tehnik, da bi odgovoril na potrebe stranke.

Ena od glavnih prednosti terapevtske masaže je, da lahko pomaga zmanjšati mišično napetost in bolečino. Ko masažni terapevt izvaja pritisk na mišice, lahko pomaga sprostiti mišice in poveča pretok krvi na območju, kar lahko pomaga zmanjšati vnetje in pospešiti celjenje. Masaža lahko pomaga tudi izboljšati prožnost in obseg gibanja, kar je lahko še posebej koristno za športnike ali tiste, ki so utrpeli poškodbo.

Terapevtska masaža ima lahko tudi številne druge koristi, vključno z zmanjšanjem stresa in tesnobe, izboljšanjem spanca in krepitvijo imunskega sistema. Dokazano je, da masaža spodbuja nastajanje endorfinov, ki so naravna telesna sredstva proti bolečinam in dvigujejo razpoloženje. Poleg tega lahko masaža pomaga izboljšati cirkulacijo in limfno drenažo, kar lahko pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi in toksinov iz telesa.

Za terapevtsko masažo obstajajo nekatere kontraindikacije, kot so nekatere vrste okužb, kožne bolezni ali motnje strjevanja krvi. Pomembno je, da pred masažo obvestite svojega maserja o vseh zdravstvenih težavah, ki jih imate.

Na splošno je terapevtska masaža lahko učinkovit način za zdravljenje številnih telesnih in duševnih zdravstvenih stanj.

Masažna terapija vključuje manipulacijo mišic z gnetenjem, drgnjenjem, pritiskanjem ali trepljanjem različnih mišičnih skupin. Nekatere uporabljene tehnike vključujejo:

 • Vključevanje rahlih ali globokih udarcev, namenjenih razbremenitvi napetosti in sproščanju.
 • Tehnika, ki vključuje gnetenje mišic in je lahko koristna za lajšanje mišične napetosti ali krčev.
 • Tehnika, ki vključuje tapkanje ali stiskanje kože, da se ustvari udarni učinek.
 • Trenje: pri tej tehniki masažni terapevt izvaja majhen, krožen, osredotočen pritisk na določene točke na telesu.

  Masažni terapevti uporabljajo roke, podlakti in celo komolce za delo skozi različne skupine mišic. Naši masažni terapevti bodo ustvarili mirno in globoko sproščujočo izkušnjo.

  Ključnega pomena je, da masažnemu terapevtu poveste, na čem točno želite delati, ko pokličete in rezervirate svoj termin. Povejte terapevtu, kaj posebej potrebujete. Zakaj bi vam na primer zdravnik svetoval terapevtsko masažo? Kakšne so težave in kako ali zakaj so se pojavile?

  Podobno kot pri sprostitveni masaži lahko vaš terapevt predvaja nežno glasbo in uporablja slabo svetlobo, ko ste tam. Vendar pa se terapevtska masaža običajno osredotoča na določeno področje, ki vas skrbi – precej časa – v nasprotju z zdravljenjem celega telesa.

  Med vašo terapevtsko sejo lahko terapevt uporablja različne strategije. Odvisno od njihovega usposabljanja lahko uporabljajo pasivno-uporno raztezanje, miofascialno sproščanje, manipulacijo prožilnih točk, različne gibalne terapije ali masažo globokega tkiva.

  Dodatne koristi terapevtske masaže

1. Masaža zmanjša bolečine in bolečine v mišicah.

Lahko se zgodi, da je težko uživati v vsakodnevnih dejavnostih, če so vaše mišice boleče in imate v njihneprijeten občutek. Terapevtska masaža je lahko koristna ne glede na to, ali je vzrok težave vadba, okrevanje po operaciji ali kronična bolečina. Z natančnimi gibi in mišično manipulacijo lahko vaš masažni terapevt razbremeni stres in spodbudi okrevanje. Fokusirane masažne tehnike vam lahko pomagajo, da se lažje gibate, delujete bolj redno in hitreje ozdravite številna zdravstvena stanja. Pomagajo vam tudi pri manjšem nelagodju in doseganju večjega obsega gibanja. Če se uporablja kot terapevtska možnost, ima lahko zelo ugodne učinke.

2. Masaže lahko pomagajo pri nespečnosti

Večina odraslih je danes preobremenjena z nalogami in odgovornostmi, od katerih jih je veliko več, kot jih lahko opravijo v enem dnevu. Te dolžnosti in odgovornosti vključujejo neskončne sezname opravkov, delovne roke, družinske obveznosti in poskušanje slediti norčijam vseh vaših prijateljev. Medtem ko se zavedanje o šokantnem stanju duševnega zdravja povečuje, se močno delavnost še vedno ceni kot ogromno vrlino. Vaše dnevne ravni napetosti in tesnobe lahko zmanjšate z rednimi masažami. Lepo si je vzeti čas zase, masažna terapija pa znanstveno dokazano spodbuja sprostitev telesa in duha. Fizično masaža sprošča stres iz telesa, spodbuja pomiritev in zmanjšuje zaskrbljenost.

3. Masaža lahko izboljša vašo imunost

Terapevtska masaža vam lahko pomaga, če imate občutek, da imate pogosto gripo ali kakšno drugo manjšo bolezen. Glede na raziskave vam lahko masaža pomaga, da imate v krvi več limfocitov, vrste belih krvnih celic, ki ščitijo vaše telo pred boleznimi. Poleg tega so raziskave pokazale, da masažna terapija pomaga zmanjšati indikatorje bolezni, kot sta kortizol in vnetje.

4. Lajšanje pooperativne bolečine

Za paciente pri večjih posegih je masaža učinkovita in varna dopolnilna terapija za obvladovanje akutne pooperativne bolečine.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec