Laserska terapija

Laserska terapija

Laserska terapija je vrsta fizikalne terapije, ki uporablja lasersko svetlobo za spodbujanje procesa celjenja v poškodovanem tkivu. Pogosto se uporablja za zmanjšanje bolečine, vnetja in otekline na prizadetem območju in je lahko učinkovito zdravljenje številnih stanj, vključno s poškodbami mišično-skeletnega sistema, poškodbami mehkih tkiv in nekaterimi vrstami kroničnih bolečin.

Laserska terapija deluje tako, da oddaja določeno valovno dolžino svetlobe, ki jo absorbirajo celice na prizadetem območju. Ta energija se nato pretvori v kemično energijo, ki spodbuja nastajanje ATP (adenozin trifosfata) v celicah. ATP je primarni vir energije za celice in povečanje proizvodnje ATP lahko pomaga pospešiti proces celjenja.

Obstaja več različnih vrst laserjev, ki se uporabljajo pri laserski terapiji, vključno z laserji nizke ravni (znani tudi kot hladni laserji) in laserji visoke ravni (znani tudi kot vroči laserji). Laserji nizke ravni naj bi delovali tako, da povečajo pretok krvi in zmanjšajo vnetje, medtem ko naj bi laserji visoke ravni spodbudili proizvodnjo kolagena, ki pomaga obnoviti poškodovano tkivo.

Lasersko terapijo običajno izvaja usposobljen fizioterapevt ali drug zdravstveni delavec. Običajno je neinvaziven in neboleč postopek, pri večini ljudi pa se pojavi le malo neželenih učinkov. Vendar pa je, tako kot pri vsakem zdravljenju, pomembno, da se pred začetkom laserske terapije posvetujete z zdravstvenim delavcem, da se prepričate, da je varna in primerna za vaše stanje.

Na splošno je lahko laserska terapija učinkovita možnost zdravljenja za različna stanja in poškodbe in se lahko uporablja kot del celovitega načrta fizioterapije za pomoč pri izboljšanju delovanja, zmanjšanju bolečine in pospeševanju celjenja.

Koliko terapij je potrebnih?

Pričakovani čas okrevanja se razlikuje od primera do primera. Nekateri bolniki lahko opazijo zmanjšanje simptomov takoj ali po nekaj sejah. Pri drugih pa je njihov odziv na zdravljenje morda bolj postopen. Pri novejših poškodbah, kot je zvin gležnja, je število terapij morda manjše kot pri kroničnem stanju, kot je večletna bolečina v križu. Dokazano je, da ima laserska terapija kumulativen učinek na bolnike, podobno kot akupunktura. Rehab.si priporoča lasersko terapijo kot dodatek k fizioterapiji vsaj dvakrat na teden vsaj šest do deset terapij, da so pozitivne spremembe opazne.

Laserska terapija je izjemno varna oblika terapije brez stranskih učinkov. Pogosto se uporablja za nadomestitev ali zmanjšanje potrebe po zdravilih, ki imajo neželene stranske učinke ali ne uspejo priti do vira težave.

Varnost oči je glavna skrb med lasersko terapijo, čeprav raziskave kažejo, da je poškodba oči zelo redek pojav pri tovrstni terapiji. Tudi zaprte oči so dovolj, da se poškodbe oči preprečijo. Vendar pa povečamo varnost med zdravljenjem tako, da našim pacientom damo posebna očala.

Laserska terapija se sliši kot resna vrsta zdravljenja. Vendar pa to res ni nekaj, kar bi vas sploh moralo skrbeti. Pomaga pri lajšanju bolečin in spodbuja celjenje lastnega tkiva. In večino časa med terapijo ne boste niti občutili ničesar.

Ko pomislite na laser, boste morda pomislili na lasersko odstranjevanje dlak ali lasersko operacijo oči ali pa ste morda videli nekoga, kako je z laserjem svetil na zaslonu. Verjetno ste pa že slišali tudi, da fizioterapevti uporabljajo laser kot zdravljenje? Obstajata dve vrsti laserjev, eden je laser z veliko močjo, ki se uporabljata v komercialni industriji in inženirskih okoljih. Fizioterapija pa uporablja vrsto laserja, ki se imenuje "laserska terapija nizke ravni" in ta vrsta laserske terapije je zelo varna in neboleča za uporabo na vaši koži in tkivih.

Izraz LASER je akronim za: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. V bistvu je laser vrsta svetlobe, ki ima zelo specifične lastnosti, in sicer: je monokromatičen, koliniran in koherenten. Laser je torej naprava, ki proizvaja takšno svetlobo. Poenostavimo te pojme. Svetloba je sestavljena iz valov, enako kot zvočno valovanje. Svetlobni valovi, ki prihajajo iz laserja, imajo zelo specifične lastnosti. To morajo biti svetlobni valovi popolnoma enake barve, frekvence in valovne dolžine. In valovi se premikajo točno vzporedno drug z drugim. To ustvari zelo koncentriran, natančen žarek svetlobe. Svetloba, ki prihaja iz laserja, je ustvarjena s posebnim postopkom v laserski napravi, da povzroči nadzorovano emisijo sevanja.

Laserska svetloba se absorbira tudi skozi vašo kožo in vpliva na delovanje celic vezivnega tkiva (fibroblastov), pospeši obnovo vezivnega tkiva in zmanjša vnetje.

Torej je laserska terapija neinvazivno zdravljenje z virom svetlobe, ki ne oddaja zvoka ali vibracij in zelo malo ali nič toplote. Dokazano je, da pospešuje celjenje lastnega tkiva, zato ga fizioterapevti pri Rehab.si uporabljajo za zdravljenje različnih mišično-skeletnih stanj.

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec oziroma za mnenje pokličite na telefonsko številko.

Fizioterapija: 051 261 147

Kinezioterapija: 030 337 377

Ostalo: 041 779 892

Prijava na posvet s strokovnjakom

Izpolnite obrazec